Start » Avel med olika syfte

Avel med olika syfte

Djur förökar sig naturligt och för på så sätt vidare sina egenskaper och drag. Genom avel kontrollerar istället människor vilka drag som ska föras vidare. Man väljer vilka egenskaper man vill förstärka, eller försvaga, och parar sedan speciellt utvalda djur för att uppnå önskat resultat. Det är till exempel på detta sätt som alla olika hund- och kattraser kommit till. Framförallt hundar är alla från början avlade för olika, väldigt specifika syften. Detsamma gäller hästar, där man bedrivit avel för att få fram allt från tunga och starka arbetshästar till nätta och snabba ponnyer, samt allt däremellan.

Avel är en stor del av hästhållning

Avel genom tiderna

Avel på hästar har bedrivits i tusentals år. Till exempel är arabiska fullblod en av de allra äldsta hästraserna. De är perfekt lämpade för långa ritter genom öknen och är mycket högt värderade, bland annat av beduinbefolkningen. Arabiska fullblod har i många generationer använts för att avla fram många nya hästraser. Det uppskattas att hela 80 % av världens alla hästraser härstammar från arabiska fullblod. Genom att kombinera gener från olika raser utvecklar man nya och friskare hästraser lämpade för olika slags arbete och funktioner.

Idag är dock avelsarbete mer avancerat än att bara välja vilka hästar man vill ska föröka sig. Modern medicin gör att man kan hitta ärftliga problem och sjukdomar som man inte vill ska föras vidare. Genom avel försöker man utrota vissa sjukdomar och defekter. Det är också lättare att ta väl hand om ett sto under dräktigheten. Till och med ägglossning och befruktning går att kontrollera. Allt för att öka chanserna för ett föl att bli så friskt och starkt som möjligt när det väl föds till världen.

En viktig process

I det vilda är det vanligast för hästar att para sig och föda under vår och tidig sommar. När det gäller avel för till exempel tävlingshästar ser det dock lite annorlunda ut. Man vill då att ett föl ska födas så nära årsskiftet som möjligt (eller i början på augusti om man befinner sig på södra halvklotet) för att se till att hästens ålder sammanfaller med tävlingar lämpade för just den åldersgruppen. Genom att dämpa belysningen i stallet kan man simulera vinter, vilket sätter igång ägglossningsprocessen, och kontrollera när ett sto blir brunstigt.

Parar man två stora, starka hästar kommer fölet sannolikt att bli en stor och stark häst när det växer upp. Islandshästar är små och kompakta och bör självklart inte paras med till exempel ett engelskt fullblod, som är en slank typ av häst, om man vill bevara deras storlek och kroppsbyggnad. Avel handlar minst lika mycket om att bevara en rasstandard som att utveckla nya typer av hästar. Det finns dock fortfarande många som väljer att para olika raser för att förstärka eller skapa helt nya egenskaper.

Fördelar med avel

Avel som bedrivs på ett ansvarsfullt sätt kan ge upphov till starka, friska hästar med få problem och sjukdomar. Det är när man avlar för mycket och utan att tänka sig för som sämre egenskaper riskeras att föras vidare. Man ska dock inte glömma bort att det är hästavel som gjort att vi har så många olika fina hästraser idag. Tack vare aveln finns det hästar som lämpar sig för såväl arbete som dressyr. Avelsarbete har också skapat hästar som trivs i öppen öken och hästar som föredrar karga klippor. Hästen har varit och förblir en viktig del av människosamhället!