Start » Information om hästar

Information om hästar

Funderar du på att bli hästägare? Har du all information som du behöver för att äga en häst och för att kunna välja rätt individ bland alla prospekt som finns till salu? Det är ett stort beslut att bli hästägare och det gäller att hitta en häst som du passar ihop med, som har förutsättningar för att klara av det du vill använda hästen till och inte minst, ett inköpspris som ligger inom din budget. Om du känner dig osäker kan du här hitta information som förhoppningsvis kan hjälpa dig i din jakt på den optimala samarbetspartnern.

Information är viktigt innan du köper häst

Information om olika raser

Det är lätt att kasta sig iväg, titta på utannonserade hästar och välja en häst som verkar bra. Det kan bli en bra affär och du kan hitta din drömhäst. Men det kan också sluta i ett mindre eller större misslyckande. Genom att tänka igenom hästköpet i förväg och ta reda nödvändig information, kan du undvika många fallgropar. Det allra viktigaste innan du köper en häst är att verkligen fundera igenom om du har ekonomin, intresset och tiden som behövs för att bli hästägare. Den största utgiften en hästägare har är inte inköpspriset utan vad hästen kostar löpande varje månad.

I månadskostnaden räknar du, som ett minimum, in stallhyra, försäkring, hovslagare och foder. Utöver det tillkommer kostnader för utrustning som benskydd, borstar, grimma, sadel, täcken, träns, stallapotek etc. Varje hästägare bör också lägga upp en buffert ifall olyckan skulle vara framme och hästen måste behandlas av veterinär. Beroende på vilken typ av försäkring du har täcker den olika mycket vid ett veterinärbesök. Var därför noga med att ta in information om de olika försäkringarna från olika bolag och jämför dem med varandra.

Hur väljer du rätt häst?

När du har all grundläggande information och börjar titta på hästannonser är det viktigt att fokusera på några saker. Först och främst, vad ska du använda hästen till? Vill du ha en bra och trygg kompis att rida ut i skogen på eller vill du ha en tävlingshäst? Du bör också fundera över om du vill ha en lite äldre och utbildad häst eller om har tid och kunskap att själv rida in och utbilda en unghäst. Beroende på vad du ska använda hästen till är det också bra att tänka igenom vilken ras som passar dig och dina ambitioner.

Det är ganska självklart att du inte köper en ardenner om du planerar att tävla i fälttävlan. Läs på om olika raser, lär dig om deras exteriör, temperament och användningsområde. Försök att ta reda på så mycket information som möjligt om säljaren, oavsett om det är en privatperson eller ett försäljningsstall, innan du åker iväg och tittar på en häst. Alla är tyvärr inte seriösa och en bra research kan bespara dig många tusenlappar i slutänden. Ta gärna med dig en hästkunnig vän som kan hjälpa dig och se hur hästen rör sig när du provrider den.

Hästliv är en livsstil

Det är mycket information som bör samlas in före ett hästköp. Men när det väl är gjort och det har resulterat i ett inköp av drömhästen, är det värt allt jobb och tid som du har lagt ner. Alla som har haft häst vet att det kostar en hel del pengar och att det tar mycket tid i anspråk. De allra flesta hästägare är dock rörande överens om att det är en hobby och, för vissa, en livsstil som de absolut inte vill byta ut mot något annat.